Ocicat-Abessijn lijn

Het doel van het opzetten van deze nieuwe lijn:

  1. verbreding van het ras door o.a. het inbrengen van de Abessijn dit is toegestaan tot 2015.
  2. de Ocicat waar mogelijk verbeteren qua uiterlijk en de gezondheid waarborgen

Voor deze Aby-Oci lijn is gekozen voor het opzetten van een zilverlijn. Dit is een extra uitdaging. Zo’n Aby-Oci lijn zet je niet zo maar op. Daar gaat een gedegen planning aan vooraf. Het zoeken naar de mooiste en beste vertegenwoordigers van beide rassen. De keuze is gevallen op de Abessijn blue silver poes GR INT CH “Orchidee ”met als partner de chocolate silver Ocicat kater GR INT CH Meulicats Denzel eigenaar Mischa Grob, cattery Meulicats Ocicats).

Orchidee en Denzel zijn beiden getest op: FeLV en FIV. Daarnaast zijn ze getest op erfelijke afwijkingen die kunnen voorkomen in een van beide of beide rassen: HCM, PKD, PKDef en PRA. Orchidee is tevens getest op Patella Luxatie. Alle testuitslagen bleken gelukkig negatief te zijn. Natuurlijk is de gezondheid van de beide katten van groot belang. Het zijn immers de grondleggers voor generaties toekomstige Ocicatten. Alle Ocicats die deelnemen aan het opzetten van deze nieuw lijn zullen ook getest worden.

De zilver Abessijn is bij de FIFe (Fédération Internationale Féline) TICA etc. een erkende kleur. Bij de kattenverenigingen in Nederland, Europa en landen buiten Europa (al dan niet lid van de FIFe), is de zilver Abessijn ook erkend en kunnen de nakomelingen geregistreerd worden. In de USA (m.n. de CFA, Cat Fanciers Association) wordt de zilver Abessijn niet erkend en de nakomelingen kunnen vooralsnog niet bij de CFA geregistreerd worden.

Als alles naar wens verloopt zal er een steentje worden bijgedragen aan het garanderen van het voortbestaan van de Ocicat. Door het creëren van nieuwe lijnen wordt het inteelt percentage verlaagd en kan het ras zijn vitaliteit en levensvatbaarheid behouden.

18-09-2009 F1 kittens (6, allen ticked,) Orchidee & Meulicats Denzel

25-10-2010 F2 kittens (6, 3 spotted en 3 ticked), Lady from Down Under & Azou Meulica (cattery Oci van Diem).

31-03-2011 F2 kittens (4 allen ticked met kleine spotjes), Aischa Meulica (Balou) en IC Ozspots Barwon (cattery Meulicats Ocicats).

Artikel van Mirka Taleva To Aby or Not to Aby